CTL33429:   Semikvantitativní stanovení protilátek proti kaseinu ve třídě IgG metodou ELISA

Název metody na výsledcích laboratorního vyšetření:

Kasein IgG

Indikace:

Při podezření na intoleranci bílkovin kravského mléka

Jednotky:

index pozitivity

Dostupnost pro rutinní vyšetření:

Pracovní dny

Dostupnost pro statimová vyšetření:

Není statimové vyšetření

Odezva pro rutinní vyšetření:

Do 5 pracovních dnů

Odezva pro statimová vyšetření:

Není statimové vyšetření

Druh odběrového materiálu:

Dle typu materiálu pro laboratorní stanovení – kapitola C.6.1. –  Laboratorní příručky

Typ materiálu odebíraného:

Venózní krev

Odebírané množství vzorku:

5 ml

Typ materiálu pro laboratorní stanovení:

sérum nebo plazma (heparinová, EDTA i citrátová)

Množství pro analýzu včetně mrtvého objemu:

200 µl

Stabilita odebíraného materiálu 20-25 °C:

Neuvedeno

Stabilita materiálu pro stanovení 20-25 °C:

Neuvedeno

Stabilita materiálu pro stanovení 4-8 °C:

7 dnů

Stabilita materiálu pro stanovení -20 °C:

Déle než týden

Nejistota měření:

Neprovádí se

Mez detekce:

Rozsah fotometru: OD: 0,01 – 3,00

Vypočítaný IP: 0,01 – 7,5

Interference:

Hemolytické, lipemické a ikterické vzorky se nedoporučuje vyšetřovat. Nelze vyšetřit vzorky, které byly opakovaně zamraženy a opět rozmraženy.

Referenční rozmezí:
VěkPohlavíReferenční rozmezí
0 - 99 let a staršíbez rozlišení0 - 1 [index]
Použité zdroje:
Komentář k referenčnímu rozmezí:


Koncentrace (U/ml)

Interpretace

<1,0

negativní

1,0-1,3

hraniční

>1,3
pozitivní

Interpretace výsledků:

Kravské mléko obsahuje celou řadu proteinů (mimo jiné kasein, β-laktoglobulin a α-laktalbumin), které mohou u náchylných jedinců způsobit nežádoucí imunitní reakci. Pokud onu reakci vyvolávají protilátky třídy IgE, hovoříme o alergii, pokud reakci vyvolávají protilátky třídy IgA/G/M, hovoříme o potravinové intoleranci.


Potravinovou intoleranci vyvolávají části potravin, které jsou obvykle bílkovinné povahy, nejčastěji glykoproteiny s nízkou molekulární hmotnosti. Jsou odolné k

denaturaci teplem při kuchyňském zpracovaní, jsou odolné i vůči hydrolytickému působeni žaludeční kyseliny a dokonce i k činnosti trávicích proteáz v zažívacím traktu.
Tyto molekulární části bílkovin jsou zachyceny speciálními M buňkami střevního epitelu, pokrývajícími tzv. Peyerské pláty, kde jsou pohlceny makrofágy. Ty předkládají
antigeny po dalším zpracovaní pomocným Th lymfocytům. Následně dochází k imunitní senzibilizaci s tvorbou protilátek, ale nikoliv třidy IgE, které vyvolávají alergickou reakci,
ale v počáteční fázi tvorbu imunoglobulinů třidy A (IgA) a po několika dalších podnětech imunoglobulinů G (IgG).
Pokud dojde působením potravy ke zvýšené tvorbě IgG, pak se tyto protilátky mohou vázat s těmito antigeny potravin, což vede k tvorbě komplexů „antigen-protilátka“. Tyto
komplexy jsou obvykle eliminovány buňkami imunitního systému, tzv. fagocyty. Nicméně jestliže je imunitní systém přetížen, tyto nerozpustné imunokomplexy se
začnou ukládat v různých částech těla, jako jsou cévy mozku, plicní tkáň, gastrointestinální trakt, kůže a klouby. Tím vzniká zánět s nepříjemnými projevy jako
jsou bolesti hlavy, astma, syndrom dráždivého tračníku, ekzémy a vyrážky, artritida.

Pokud výsledky testu prokážou tvorbu protilátek proti kravskému mléku a jsou u pacienta přítomny příslušné klinické projevy, je vhodné nasadit eliminační dietu, která prokáže, zda jsou bílkoviny kravského mléka opravdu příčinou klinických obtíží. Pokud ano, je vhodné mléko vyloučit z jídelníčku úplně nebo alespoň zásadně snížit jeho spotřebu.
Zdroje variability:

Neuvádí se

Vybrané kapitoly SOP:

SOP-KIA089

Datum revize:
27.02.2025 10:10:38
Vytvořil:
Mgr. Havlínová Barbora