Ab/laktóza IgA
Podezření na intoleranci laktózy
index pozitivity
Pracovní dny
není statimové vyšetření
do týdne
není statimové vyšetření
Dle typu materiálu pro laboratorní stanovení – kapitola C.6.1. – Odběr
materiálu Laboratorní příručky
Venózní krev
5 ml
Sérum
180 µl
Neuvádí se
Neuvádí se
72 h
Déle, než 72 h
Neuvádí se
0,01 – 7,5
Hemolytické, lipemické a ikterické vzorky se nedoporučuje vyšetřovat.
Věk | Pohlaví | Referenční rozmezí |
---|---|---|
0 - 99 let a starší | bez rozlišení | 0 - 1 [index] |
Koncentrace (U/ml) | Interpretace |
<1,0 | negativní |
1,0-1,3 | hraniční |
>1,3 | pozitivní |
Lakózová intolerance představuje v populaci častou příčinu problémů se zažíváním.
Senzitivita na potraviny se může týkat lidí v každém věku. Na rozdíl od alergie se zdravotní problémy po konzumaci dané potraviny dostavují později, v řádu dnů až týdnů.
Nejpravděpodobnější příčinou senzitivity na určité potraviny může být zvýšená propustnost střevní sliznice společně s narušenou střevní mikroflórou, kdy se do mimostřevního prostoru dostávají nežádoucí fragmenty z potravin. Reakcí organismu je tvorba specifických protilátek typu IgG a IgA, které můžeme detekovat laboratorním vyšetřením z periferní krve. Samotné protilátky ovšem neznamenají automaticky intoleranci lakózy. Výsledky musí být interpretovány velmi opatrně vzhledem ke klinickému stavu pacienta.
Nejsou
SOP_KIA087