CTL34162:   IgG/Potraviny WB (fx216)

Název metody na výsledcích laboratorního vyšetření:

IgG/Potraviny WB (fx216) (fx54)

Indikace:

Podezření na potravinovou intoleranci

Jednotky:

U/ml

Dostupnost pro rutinní vyšetření:

Pracovní dny

Dostupnost pro statimová vyšetření:

Není statimové vyšetření.

Odezva pro rutinní vyšetření:

Do 5 pracovních dnů od doručení materiálu do laboratoře

Odezva pro statimová vyšetření:

Není statimové vyšetření

Druh odběrového materiálu:

Dle typu materiálu pro laboratorní stanovení – kapitola C8 – Odběr
materiálu Laboratorní příručky

Typ materiálu odebíraného:

Venózní krev

Odebírané množství vzorku:

5ml

Typ materiálu pro laboratorní stanovení:

Sérum, plasma (heparinová, EDTA i citrátová)

Množství pro analýzu včetně mrtvého objemu:

180 µl

Stabilita odebíraného materiálu 20-25 °C:

Neuvedeno

Stabilita materiálu pro stanovení 20-25 °C:

Neuvedeno

Stabilita materiálu pro stanovení 4-8 °C:

14 dnů

Stabilita materiálu pro stanovení -20 °C:

Neuvdeno

Nejistota měření:

Neuvádí se

Mez detekce:

0 - >50

Interference:

Hemolytické, lipemické a ikterické vzorky až do koncentrace 5 mg/ml pro hemoglobin, 20 mg/ml u triglyceridů a 0,4 mg/ml u bilirubinu nevykazoval žádný vliv na analytické výsledky EUROLINE-FOOD do 5,0 mg/ml.

Referenční rozmezí:
VěkPohlavíReferenční rozmezí
0 - 99 let a staršíbez rozlišení0 - 7.5 [U/ml]
Použité zdroje:
Komentář k referenčnímu rozmezí:

Třída

 

Koncentrace U/ml

Výsledek

Interpretace

0

0 < IgG ≤ 7.5

Negativní

Nedetekovatelné žádné specifické protilátky

1

7.5 < IgG ≤ 12.5

Slabě pozitivní

Titr protilátek ve fyziologickém rozmezí, žádné onemocnění

 

2

12.5 < IgG ≤ 20

Středně pozitivní

Možná senzibilace

3

20 < IgG ≤ 50

Pozitivní

Indikuje senzibilizaci, pravděpodobnou potravinovou intoleranci

4

> 50

Silně pozitivní

Velmi vysoký titr protilátek, téměř vždy spojený se senzibilizací a zjevnou nesnášenlivostí

Interpretace výsledků:

Statistické analýzy ukazují, že 60 % populace trpí intolerancí proti alespoň jedné potravině, které můžou vést ke klinickým příznakům nebo tyto příznaky zhoršovat. Známky mohou být různé, od podráždění kůže přes zažívací potíže až po migrénu. Při zjištění nespecifického diskomfortu je nutné vyloučit alergie nebo potravinové intolerance. 

Potravinová intolerance je imunologická reakce na potraviny nebo potravinářské přídatné látky. Imunitní odpověď vzniká v důsledku zvýšené propustnosti tenkého střeva, které umožňuje pronikat potravinovým peptidům přes střevní stěnu do krevního řečiště. Tato imunitní odpověď, ke které obvykle dochází po určité době (několik hodin až dnů po požití potravy), spustí zánětlivou reakci, která se může stát chronickou. Chronický zánět se může projevit v celém těle, nejen v gastrointestinálním traktu. 

Ke zmírnění příznaků obvykle slouží eliminační dieta po doporučenou dobu. 

Pozitivní IgG protilátky proti potravinovým antigenům neznamenají automaticky potravinovou intoleranci. Výsledky je nutno vždy hodnotit s ohledem na klinický stav pacienta.


Zdroje variability:

Stanovení protilátek udává senzibilizaci pacienta na různé zkoumané potraviny a potravinářské přídatné látky. To však neposkytuje informace o souvislosti mezi výškou titru IgG protilátek stanovených v EUROLINE-FOOD a výskytu nebo závažnosti potravinové intolerance. 


Nelze vyloučit, že se epitopy stanou nedostupnými pro vazbu na protilátky při potahování proužků, což může mít za následek chybějící signály a tím i falešně negativní výsledek.


Vazebná místa pro protilátky se vytvoří nebo se uvolní pro vazbu během (průmyslového) zpracování nebo procesu trávení. Tyto případy mohou také způsobit falešně negativní výsledky.


Vybrané kapitoly SOP:

SOP_KIA103

Datum revize:
17.02.2025 15:21:30
Vytvořil:
Mgr. Havlínová Barbora