IgG/Potraviny WB (fx216) (fx54)
Podezření na potravinovou intoleranci
U/ml
Pracovní dny
Není statimové vyšetření.
Do 5 pracovních dnů od doručení materiálu do laboratoře
Není statimové vyšetření
Dle typu materiálu pro laboratorní stanovení – kapitola C8 – Odběr
materiálu Laboratorní příručky
Venózní krev
5ml
Sérum, plasma (heparinová, EDTA i citrátová)
180 µl
Neuvedeno
Neuvedeno
14 dnů
Neuvdeno
Neuvádí se
0 - >50
Hemolytické, lipemické a ikterické vzorky až do koncentrace 5 mg/ml pro hemoglobin, 20 mg/ml u triglyceridů a 0,4 mg/ml u bilirubinu nevykazoval žádný vliv na analytické výsledky EUROLINE-FOOD do 5,0 mg/ml.
Věk | Pohlaví | Referenční rozmezí |
---|---|---|
0 - 99 let a starší | bez rozlišení | 0 - 7.5 [U/ml] |
Třída
| Koncentrace U/ml | Výsledek | Interpretace |
0 | 0 < IgG ≤ 7.5 | Negativní | Nedetekovatelné žádné specifické protilátky |
1 | 7.5 < IgG ≤ 12.5 | Slabě pozitivní | Titr protilátek ve fyziologickém rozmezí, žádné onemocnění
|
2 | 12.5 < IgG ≤ 20 | Středně pozitivní | Možná senzibilace |
3 | 20 < IgG ≤ 50 | Pozitivní | Indikuje senzibilizaci, pravděpodobnou potravinovou intoleranci |
4 | > 50 | Silně pozitivní | Velmi vysoký titr protilátek, téměř vždy spojený se senzibilizací a zjevnou nesnášenlivostí |
Statistické analýzy ukazují, že 60 % populace trpí intolerancí proti alespoň jedné potravině, které můžou vést ke klinickým příznakům nebo tyto příznaky zhoršovat. Známky mohou být různé, od podráždění kůže přes zažívací potíže až po migrénu. Při zjištění nespecifického diskomfortu je nutné vyloučit alergie nebo potravinové intolerance.
Potravinová intolerance je imunologická reakce na potraviny nebo potravinářské přídatné látky. Imunitní odpověď vzniká v důsledku zvýšené propustnosti tenkého střeva, které umožňuje pronikat potravinovým peptidům přes střevní stěnu do krevního řečiště. Tato imunitní odpověď, ke které obvykle dochází po určité době (několik hodin až dnů po požití potravy), spustí zánětlivou reakci, která se může stát chronickou. Chronický zánět se může projevit v celém těle, nejen v gastrointestinálním traktu.
Ke zmírnění příznaků obvykle slouží eliminační dieta po doporučenou dobu.
Pozitivní IgG protilátky proti potravinovým antigenům neznamenají automaticky potravinovou intoleranci. Výsledky je nutno vždy hodnotit s ohledem na klinický stav pacienta.
Stanovení protilátek udává senzibilizaci pacienta na různé zkoumané potraviny a potravinářské přídatné látky. To však neposkytuje informace o souvislosti mezi výškou titru IgG protilátek stanovených v EUROLINE-FOOD a výskytu nebo závažnosti potravinové intolerance.
Nelze vyloučit, že se epitopy stanou nedostupnými pro vazbu na protilátky při potahování proužků, což může mít za následek chybějící signály a tím i falešně negativní výsledek.
Vazebná místa pro protilátky se vytvoří nebo se uvolní pro vazbu během (průmyslového) zpracování nebo procesu trávení. Tyto případy mohou také způsobit falešně negativní výsledky.
SOP_KIA103